Een veel gestelde vraag vanuit ouders gaat vaak over bewegen. Ze willen graag dat hun kind meer beweegt maar weten eigenlijk niet zo goed hoe ze dit voor elkaar krijgen. De dagen zijn vaak druk, waardoor het dus wel erg lekker is om even je handen vrij te hebben en je kind voor de tv te zetten. Hoewel je het waarschijnlijk zelf ook al goed weet, is dit niet de gezondste optie. 

Bewegen is vaak gemakkelijker dan gedacht

Gemiddeld horen kinderen minimaal 60 minuten per dag matig tot licht intensief te bewegen. En eigenlijk is dit eenvoudiger te behalen dan gedacht. Want ook het spelen van tikkertje, overgooien met een bal of een potje voetballen valt hieronder. De ideale optie is dus eigenlijk om gewoon lekker met je kind naar buiten te gaan en te genieten van elkaars aanwezigheid door samen een leuke en gezonde activiteit te ondernemen. 

Waarom is bewegen belangrijk voor een kind?

Door regelmatig te bewegen worden kinderen fitter en krijgen ze meer energie. Door gericht te trainen zorg je ook dat de verschillende spiergroepen sterker worden, zoals de arm- en beenspieren. Ook de hartspieren kan je trainen, wat weer van positieve invloed is op de ademhaling en de bloedsomloop. Nog een bijkomend voordeel is dat door het bewegen, de spijsvertering beter functioneert. Kortom, door een goede conditie creëer je een betere weerstand en word je minder snel ziek. 

Mentale effecten van bewegen

Voldoende bewegen heeft ook mentaal veel positieve effecten: je kind voelt zich zelfverzekerder, energieker en kan gemakkelijker ontspannen. Wanneer je kind samen met anderen sport, is dit ook van invloed op de sociale vaardigheden. 

Hoeveel bewegen heeft je kind nodig?

De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 60 minuten per dag matig tot licht intensief te bewegen. Daarbij adviseren ze ook om minimaal 3 keer per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen. 

Onder matig intensief bewegen valt het maken van een wandeling, een speurtocht, fietsen en buitenspelen. 

Een zwaardere lichamelijke inspanning herken je aan een verhoogde hartslag en praten gaat lastiger tijdens deze vorm van inspanning. Voorbeelden:

  • sporten zoals hockey, voetbal en turnen;
  • buitenspelen met vrienden op een inspannend niveau zoals een wedstrijdje voetballen of hardlopen;
  • gymles op school. 

Hoewel je bij spierversterkende oefeningen wellicht meteen denkt aan fitness, is dit zeker niet het geval. Ook met het overgooien van een bal, hangen in een klimrek of trampolinespringen train je gericht je spieren. 

Wat als je kind buitenspelen en sporten niet leuk vindt?

Ook dan zijn er genoeg opties te bedenken om je kind toch in beweging te krijgen:

  • bouw samen een hut
  • laat je kind meehelpen met de dagelijkse klusjes zoals boodschappen doen
  • kies een gezelschapsspelletje uit die jullie in beweging brengt, zoals ‘ikke ben, ikke doe’ 

Ook is het zeker een aanrader om je kind kennis te laten maken met diverse sporten. Zeker tegenwoordig zijn er zoveel sporten, dat de kans erg groot is dat je kind een sport vindt die bij hem/haar past. 

20-20-2 regel

Een mooi streven is de 20-20-2 regel: na 20 minuten schermtijd (met een maximum van 2 uur voor kinderen ouder dan 5, tot 5 jaar is dit 1 uur per dag), 20 seconden bewegen en minimaal 2 uur per dagen buitenspelen. 

Zelf pak ik het vaak als volgt aan: in de ochtend kijken ze even een halfuurtje tv, na school mogen ze nog even kijken en vervolgens gaan we lekker buitenspelen! Ook als het regent gaan mijn kids gewoon naar buiten. Sterker nog, ze vinden de regen hartstikke leuk! Lekker in de plassen stampen! Ben je bang dat je kind straks erg vies thuiskomt? Ze hebben tegenwoordig superhandige regenpakken in de vorm van een jumpsuit. Die trekt je zo over hun kleding aan en gooi je in de was wanneer nodig. 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je kind deel te laten nemen aan de training ‘Vitaal Kids’. Hierbij leren ze in 12 weken wat een gezonde leefstijl is, sporten en bewegen ze samen met leeftijdsgenootjes en creëren ze nieuwe gezonde gewoontes. Meer informatie over ‘Vitaal Kids’

Categories: