Jullie hebben een doel, en wilt het liefst dit doel vandaag nog behalen. Maar! Om echt langdurig te genieten van resultaat, zullen jullie toch echt een paar fases moeten doorlopen. Het is eigenlijk net te vergelijken met het zaden van een bloem. Als je de zaadjes in de grond stopt, heeft het ook de juiste aandacht, liefde en tips nodig en zo werkt dat ook bij kinderen.

Zo behaal je langdurig resultaat: 

  1. De eerste fase kan je het best vergelijken met de fase waarin je een zaadje zaait. Het zaadje stopt men in de grond, maar wanneer je niet weet dat dit er zit, kan je er ook niet mee aan de slag. 

    In deze fase kan het zo zijn dat je merkt dat je kindje vaak en vooral snel boos is en eigenlijk niet zo goed weet wat je hiermee moet…   
  2. In de tweede fase weten jullie dat het zaadje er zit, en vragen jullie jezelf af wat jullie kunnen doen om het zaadje te laten groeien. 

    Inmiddels heb je nagedacht over waardoor jullie kindje vaak boos reageert en kwam bijvoorbeeld tot de conclusie dat je kindje eigenlijk een te vol weekprogramma heeft en op onregelmatige tijden naar bed gaat. Je overweegt enkele opties om hiermee aan de slag te gaan. Denk aan een vast dagritme, voldoende nachtrust en iets minder prikkels. Vaak is dit het moment waarop ouders bij mij komen met een hulpvraag. 
  3. Tijdens de derde fase zijn jullie zover dat jullie de gieter pakken. Jullie weten nu wat jullie kunnen doen om het zaadje te laten groeien en neemt de eerste stappen om actief aan de slag te gaan. 

    In deze fase ondernemen jullie de eerste stappen om actie te ondernemen. Waarschijnlijk is er al een intakegesprek geweest met de leefstijlcoach en zijn jullie nu toe aan de volgende stap: het toepassen van de tips die jullie meekrijgen om thuis toe te passen. Afhankelijk van de hulpvraag verschillen de tips natuurlijk, maar we nemen nu even als voorbeeld dat jullie inmiddels aan de slag zijn met het ontwikkelen van een vast dag-nachtritme, zodat jullie kindje voldoende slaap krijgt.
  4. De vierde fase bestaat uit het actieve groeiproces. Jullie zien het zaadje groeien doordat jullie bewust en actief bezig zijn met het verzorgen ervan: er komt een steeltje aan en er vormen zich bladeren. 

    De actiefase is nu echt begonnen: jullie zijn inmiddels een poosje bezig met het toepassen van de tips en merken al verschil. Je kindje begint net als de bloem nog meer te groeien.

    Het steeltje is klaar om een mooie bloem te vormen.
  5. Gedurende de vijfde, en tevens laatste fase, is de bloem ontwikkeld. De kunst is nu om goed voor de bloem te blijven zorgen, anders gaat hij slaphangen. Om te voorkomen dat de bloem gaat hangen, geven jullie hem water en blijven jullie de bloem verzorgen. 

    Zo werkt dit ook bij jullie kindje. Jullie weten wat je kan doen om een gezonde leefstijl aan te houden. Probeer dit gezonde gedrag vast te houden. Blijf goed voor jullie zelf zorgen en natuurlijk voor je kindje. Want pas wanneer je ook goed voor jezelf blijft zorgen, kan je dit ook voor een ander. En bedenk je, iedereen heeft wel eens een momentje waarop het even iets minder goed gaat, maar bedenk je dan dat jullie nu heel goed weten wat er nodig is om weer tot bloei te komen. 

    Voor vragen, mail gerust! 

Categories: