1 op de 3 ouders ervaart hun belastbaarheid als onvoldoende en zeker 50% van alle ouders maken zich zorgen of ze het wel goed doen.

De manier waarop je als ouder in je vel zit, heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van je kind. 

We herkennen allemaal wel het voorbeeld van een situatie waarin je stress ervaart, en hierdoor op een minder positieve manier reageert op hetgeen dat je kindje doet. Een klassiek voorbeeld is natuurlijk de vliegende drinkbeker die over de tafel heen valt, net op het moment dat je weg moet en eigenlijk al te laat bent. Kortom, een situatie waarin je stress ervaart. Vervolgens geef je op een niet zo prettige manier aan dat je het echt niet leuk vindt dat hij/zij die beker over de tafel laat vallen, en gestrest ruim je het snel op (vaak gepaard met een hoop gezucht en gekreun). Op het moment dat de rust weer is wedergekeerd kan je je hierover erg schuldig voelen en vooral balen dat dit is gebeurd. Want eigenlijk, had je dit ook op een geheel andere/ relaxtere manier kunnen aanpakken. 

Het ouderschap kent drie belangrijke elementen:

  1. Welzijn van jezelf als ouder
  2. Vertrouwen in je opvoedstijl
  3. Beleving van jouw rol als ouder 

Wanneer je lekker in je vel zit, tijd voor jezelf vrijmaakt, leuke vrienden om je heen hebt en goed voor jezelf zorgt zal je merken dat je gelukkiger in het leven staat. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. We leven immers in een maatschappij waarin ontzettend veel van ons gevraagd wordt. De rekeningen lopen op, dus het is vrijwel onmogelijk om minder te gaan werken. De lat om je kind op het hoger onderwijs te krijgen wordt vaak al op de basisschool aangewakkerd, want als de dit niveau niet haalt, krijg je na schooltijd ook nog eens RT (remedial teaching).  

Doordat je veel druk ervaart, raak je vermoeider en kom je eigenlijk in een neerwaartse spiraal terecht. Want, wanneer vermoeidheid leidt tot verminderde concentratie, een verminderd zelfbeeld en dus ook minder vertrouwen in je eigen kunnen. Het effect hiervan is dat je ook aan je eigen opvoedstijl gaat twijfelen. Wat op den duur kan leiden tot het niet goed in staat zijn van het aangeven van duidelijke kaders richting je kinderen. En juist die kaders zijn belangrijk om een veilige omgeving te creëren voor je kind en ervoor te zorgen dat je kind leert omgaan met grenzen en meer zelfcontrole krijgt. Een belangrijke vaardigheid in onze huidige maatschappij. 

Het is dan ook niet gek dat wanneer je niet zo lekker in je vel zit dit van invloed is op het vertrouwen in je rol als ouder en je minder plezier ervaart in het ouderschap. Allemaal elementen die je het liefst anders ziet. Niet alleen voor jezelf maar ook zeker voor je kinderen. 

Tips om een relaxte ouder te worden:

  • Maak een prioriteitenlijstje
    Stel jezelf de vraag: Wat moet er vandaag gebeuren? Wat kan wachten? Wat kan ik overdragen aan een ander, zoals je partner? Wat kan ik skippen? Dit overzicht gaat je enorm helpen om meer rust te creëren. 
  • Wat vind je leuk om te doen? 
    Schrijf voor jezelf aan aantal dingen op die je graag doet. Zoals sporten, iets leuks doen met vriendinnen, tekenen of misschien iets geheel anders. Pak je agenda erbij en zorg ervoor dat je dit meteen inplant. We weten immers allemaal dat als je dit niet direct plant, het waarschijnlijk verwaterd en je me-time komt te vervallen. 
  • Zorg goed voor jezelf
    Goed eten, voldoende bewegen, genoeg slaap: allemaal basisbehoeften die ervoor zorgen dat jij lekkerder in je vel komt (figuurlijk en letterlijk)!  

 
Wil jij graag naast deze tips aan de slag met het creëren van meer rust en een gezondere leefstijl? Je kan natuurlijk ook meedoen aan een van de groepscursussen zoals de cursus ‘vitaal ouderschap’.

Ik wil graag meer informatie over de cursus

Categories: