”Mijn kind kan niet in slaap komen”

Ongeveer 1 op de 3 kinderen heeft moeite met inslapen. Genoeg slaap is erg belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van je kind. Hoe graag je ook wilt dat je kind gaat slapen, je kan het helaas niet afdwingen. Deze tips helpen je om je kind beter in te laten slapen, voorkom je het ontwikkelen van slaapproblemen en bovenal, je leert je kind gezonde slaapgewoontes aan. 

  1. Zorg voor structuur
    Probeer om je kind elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te brengen. Dit draagt bij aan een goede slaapcyclus: dag-waakritme. Ook de volgorde van het naar bed gaan is iets was helpend kan zijn voor je kind. Kondig bijvoorbeeld elke dag 10 minuten voor het naar bed gaan aan, dat jullie zo naar boven gaan omdat het bijna bedtijd is. Eenmaal boven, kleed eerst op, ga daarna tandenpoetsen en lees nog even een klein verhaaltje voor. Probeer ook vooral om het moment van naar bed gaan geen drukke activiteiten te doen. Houd het rustig.
  2. Creëer een fijne slaapplek
    Een fijne slaapplek is een rustige en donkere plek. Een bed is ook alleen een bed, en geen speelplek. Ook is het aan te raden om de kamer netjes te houden. Alle losliggende spulletjes even opruimen en zorg ook voor de juiste slaaptemperatuur. De beste temperatuur voor in de slaapkamer is zo’n 16 tot 18 graden. 
  3. Rustige activiteiten
    Na het avondeten is het verstandig om geen tv of tablet meer aan te zetten. Het blauwe licht dat hiervan afkomt zorgt dat je lichaam minder goed melatonine aanmaakt. Dit is een hormoon dat je lichaam aanmaakt om slaperig te worden. 
  4. Bewegen en ontspannen
    De juiste combinatie van bewegen en ontspanning overdag draagt ook bij aan een betere nachtrust. Uit meerdere onderzoeken is al gebleken dat kinderen die dagelijks buitenspelen beter slapen. Ook de ontspan momentjes hebben invloed op de slaapkwaliteit. Want een te vol dagprogramma met een overload aan prikkels, kan stress veroorzaken en dit werkt averechts op een goede nachtrust. 
  5. Blijf rustig en positief
    Lukt het je kind toch niet om in slaap te komen? Word dan vooral niet boos. Wanneer je boos wordt, maakt je kind als reactie hierop het hormoon adrenaline aan. Dit is het hormoon dat ervoor zorgt dat je alert en scherper wordt en dus wakkerder. Het werkt daarmee geheel averechts. Blijf dus rustig en positief, maar wel duidelijk, stel de kaders. 
  6. Sluit aan op de behoefte
    Elk kind is anders, en heeft dus ook een verschillende slaapbehoefte. Er zijn natuurlijk wel richtlijnen waar je naar kan kijken, maar kijk vooral naar de behoefte van je kind. Is je kind overdag uitgerust? Word zij uit zichzelf wakker? Is je kind overdag positief? Dan zit het aantal slaapuren waarschijnlijk wel goed! 

    Richtlijnen slaapuren: 
    3-5 jaar          > 10-13 uur slaap
    5-6 jaar          > 10-12 uur slaap
    7-10 jaar        > 9-12 uur slaap 
  7. Creëer ontspanningsmogelijkheden
    Maak een ontspanningsoefening onderdeel van het slaapritueel. Dit werkt vooral goed voor kindjes die moeite hebben met het leegmaken van hun gedachten. Of voor kinderen die hooggevoelig of prikkelgevoelig zijn.

    Een ontspanningsoefening kan zijn om even weg te dromen naar de wonderlijke wereld. Laat je kind in zijn bedje liggen en vraag om zijn ogen te sluiten en alleen aan een hele leuke wereld te denken, te visualiseren. 

Binnenkort start de nieuwe 6-weekse cursus ‘Mindfulness voor Kids’. Geen zweverig gedoe, maar op een leuke speelse manier leren te ontspannen, je beter te leren concentreren en vooral je eigen sterktes leren kennen. Volg de website en sociale media om op de hoogte te blijven.

Categories: