jongetje eet pizza

Om gezondere voedingskeuzes te maken is de Nutri-score in het leven geroepen. Dit is een soort score kaart waarbij je aan de hand van kleuren en de letters A tot en met E ziet wat voor score het product krijgt. Waarbij een A, aan de meest linkerkant staat en in het groen valt, en dus een gezonde keuze zou zijn. 

Van de week liep ik in de supermarkt en zag tot mijn verbazing allerlei producten die in de groene categorie vielen, maar die eigenlijk niet echt onder de categorie gezond horen te vallen. Denk aan diepvriespizza’s en koekjes. 

De beoordeling van de Nutri-score

Dit zit zo: de beoordeling van deze producten is geen mensenwerk, het wordt bepaald door een algoritme. Op basis van de beschikbare informatie op de achterkant van de verpakking, bepaalt het algoritme in welke categorie het product valt. En natuurlijk, productontwikkelaars zijn hartstikke slim want die weten precies waar ze op moeten letten om een betere score te krijgen. Zo krijg je een gezondere score wanneer je product eiwitten, vezels, groenten en fruit bevat. De producten krijgen een minder goede score wanneer er veel kilocalorieën, suikers, zout en verzadigde vetten in zitten. Wat belangrijk is om te weten, is dat de Nutri-score producten uit dezelfde productcategorie met elkaar vergelijkt. Dus stel je hebt een pizza vol met verschillende kazen en vlees dat veel zout bevat, dan krijgt deze een lagere score dan een pizza die gemaakt is met bijvoorbeeld een bloemkoolbodem en als beleg verschillende soorten groenten bevat. 

Gebruik de Nutri-score als hulpmiddel

Juist dit maakt het verwarrend voor veel mensen. Want wist je dat een bakje appelmoes vaak de Nutri-score A krijgt, net als een appel? Dit ondanks dat het echt veel suikers bevat en dan te bedenken dat een appel natuurlijk vele male gezonder is omdat dit hier o.a. veel vezels en meer vitaminen in zitten. 

Met het invoeren van de Nutri-score is op zich dus niets mis, sterker nog ik geloof er in dat dit mensen gaat helpen om gezondere keuzes te maken. Maar mensen moeten wel weten hoe je dit kan gebruiken als hulpmiddel om bewustere voedingskeuzes te maken. Daarbij denk ik dat ze of het algoritme iets moeten bijsturen of de producten toch meer door mensen moeten laten beoordelen om er een realistische score aan te geven.

Ik kan mij echt goed voorstellen dat je het lastig vind om gezonde(re) keuzes te maken. Er is al een overvloed aan voeding en als je nog niet zo goed weet waar je op kan letten, dan kan het helemaal een uitdaging zijn om bewuste keuzes te maken. Laat staan om dit gezonde gedrag vol te houden.

Vind jij het lastig om gezonde keuzes te maken? Stel gerust je vraag, ik help je graag! 

Categories: