De zomervakantie, een periode waar we met zijn allen vaak naartoe leven. Heerlijk, even helemaal niets en genieten van alle rust en de tijd met ons gezin. Toch, brengt deze periode ook een vaak een hoop (onnodige) zorgen met zich mee… 

Voor werkende ouders zijn de vele schoolvakanties van kinderen vaak een kopzorg. De meeste scholen hanteren 40 schoolweken en 12 weken vakantie per schooljaar. Hiernaast heb je ook nog vrije dagen zoals de studie- en feestdagen.

Hoe dichterbij de zomervakantie nadert, hoe meer ouders zich zorgen maken over hoe ze deze toch wel lange periode van 6 weken zomervakantie overbruggen. Vroeger was het heel normaal dat kinderen de gehele zomervakantie thuis waren. Tijdens deze periode hielpen ze mee op de boerderij of in het gezin. Tegenwoordig zie je vooral dat we niet goed weten waar we onze kinderen moeten onderbrengen gedurende de (gehele) vakantie. De meeste werkende ouders hebben namelijk maar 3 weken zomervakantie. Gelukkig zijn er ook een hoop andere oplossingen om de zomervakantie te overbruggen:

  • Onbetaald verlof
    Werkgevers begrijpen vaak heel goed dat het lastig is om alle ballen in de lucht te houden tijdens de zomervakantie wanneer je nog kleine kinderen hebt. Juist vanwege het werk-privebalans staan er tegenwoordig veel werkgevers open voor het opnemen van onbetaald verlof. 
  • Spaarverlof
    Ook is het mogelijk om gedurende het jaar elke week een aantal uurtjes over te werken. Deze uren krijg je dan niet direct uitbetaald maar spaar je op als ‘spaarverlof’. Dit geeft je de mogelijkheid om jaarlijks te genieten van meer/langere vakanties.
  • Benut je netwerk
    Als ouders zitten we vaak met dezelfde uitdagingen, zo ook met de invulling van de zomervakantie. Heeft jouw kind vaste vriendjes/vriendinnetjes waar ze vaak meespelen? Gooi dan eens dit onderwerp op tafel. Waarschijnlijk hebben andere ouders hier ook namelijk ook al aan gedacht alleen zijn ze er nog niet over begonnen. Door samen de agenda’s naast elkaar te leggen en wat speeldates in te plannen voorkom je dat je voor een uitdaging komt te staan en zeg nu zelf, je kinderen vinden niets leuker dan samen met hun vriendjes en vriendinnetjes te spelen.
  • Vakantieweek
    Dé ideale uitkomst om jou en je kind van alle gemakken te voorzien: een weekje op dagkamp samen met leeftijdsgenootjes, en nog leuker, samen met vriendjes en vriendinnetjes. Tip! Vanaf het schooljaar 2024-2025 organiseert Generatie Vitaal: VitCamp. Gedurende de herfst,- winter- en zomervakantie is het mogelijk om je kind(eren) aan te melden voor een onvergetelijke week sporten en spelen! Meer informatie? Stuur alvast een vrijblijvende mail naar info@generatievitaal.nl

Categories: