Na twee jaar spelen en leren in de kleuterklas, zijn het vooral de ouders van groep 3 leerlingen die zich vaak zorgen maken over dat hun kind moeite heeft met stilzitten. Vandaag de dag zijn er gelukkig al een hoop scholen die het effect van stilzitten begrijpen en dus inzetten op bewegen leren. En dat is maar goed ook! 

Jaren geleden tijdens mijn havo, werd ik nog wel eens gek aangekeken in de sportschool wanneer ik aankwam met mijn boek in mijn hand. Hoe kan je nu fietsen en leren tegelijk? Was de vraag die veel mensen aan mij stelde. En logisch, want dingen die nieuw zijn wekt gelukkig bij veel mensen nieuwsgierigheid op. 

Inmiddels zijn er veel onderzoeken gedaan naar de beste manier om te leren, en ja dat is toch echt niet door stil te zitten. 

Kinderen die tijdens het leren bewegen, leren meer dan kinderen die in de klas stilzitten.

Onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG wijst uit dat kinderen die 2 jaar actief fysieke lessen volgen, maar liefst 5 maanden voor lopen op kinderen die niet bewegen tijdens de les. 

Bewegen tijdens de les heeft niet alleen als voordeel dat je je beter kan concentreren maar ook dat je door het bewegen goed op gewicht blijft. 

Wat maakt bewegen leren zo effectief?

Matig tot licht intensief bewegen zorgt ervoor dat de hoeveelheid concentratie dopamine en norepinephrine in de hersenen toeneemt, waardoor de aandacht verhoogd. Ook leidt het tot een betere doorbloeding van de hersenen, aanmaak van nieuwe zenuwcellen en er ontstaan meer verbindingen tussen de zenuwcellen. Dit alles heeft weer positief effect op het verbeteren van de cognitieve prestaties.  

En misschien nog wel de belangrijkste reden om kinderen tijdens de les te laten bewegen: kinderen die voldoende bewegen tijdens de les, ervaren meer plezier in school! 

Dus lieve ouders, merk je dat bewegen leren bij jullie kinderen op school nog niet erg onder de aandacht is? Bespreek het dan gerust eens met de leerkracht. Vaak staan ze echt open voor goede ideeën vanuit ouders.  

Voorbeelden bewegend leren:

  • Woord estafette (leuk voor in de klas)
    Het kind rent naar je toe, waar jij het woord op een groot vel laat zien, hij/zij leest het woord en rent daarna naar het andere punt waar de ontvanger staat tegen wie hij/zij het woord zegt. Nu is degene die het woord heeft ontvangen aan de beurt en hij/zij rent naar degene die het woord op het grote vel laat zien en rent weer terug naar de volgende ontvanger tegen wie hij/zij het woord zegt. En zo gaat het verder net zo lang tot een van de twee rijen heeft gewonnen. 
  • Tel & Beweeg – Rompompom  
    Ook het spel ‘Tel & Beweeg’ van Rompompom is een echt aanrader! Het is een actief spel waarmee kinderen leren tellen van 1 tot en met 10 en je raad het waarschijnlijk al, tegelijk bewegen! Het spel kan je vrijwel bij alle bekende winkels kopen zoals bij de Bruna, Bol.com en Lobbes en is ook ideaal om thuis te doen samen met je kind(eren). 

*Meer informatie over het onderzoek en de methode Fit en Vaardig vanuit de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG vind je hier: https://fitenvaardigopschool.nl/downloads/Mullender-Wijnsma-2015-Bewegend_leren_in_de_klas_4W-2.pdf

Categories: