Het is s ‘avonds een uurtje of acht, ik loop richting de keuken om de broodtrommeltjes voor morgen klaar te maken. Wat ga ik ze morgen meegeven? Ik open de koelkast en pak er voor ieder een stukje fruit uit, een paar tomaatjes, vleeswaren en kaas voor op hun broodjes. Op deze manier ben ik binnen enkele minuten al klaar en zorg ik dat ze in ieder geval een groot deel van de basisproducten binnenkrijgen die ze op een dag nodig hebben. Het helpt enorm om een goed gevulde broodtrommel te maken als je weet wat de richtlijnen gezonde voeding zijn. Hieronder lees je meer informatie over de dagelijks basisbehoefte voeding. En een gezonde broodtrommel is echt heel eenvoudig gemaakt.

Richtlijnen Gezonde Voeding

Als je kijkt naar de richtlijnen gezonde voeding (Gezondheidsraad, 2015), zal je zien dat het eigenlijk vrij eenvoudig is om de aanbevolen hoeveelheid te behalen. Zo hebben kinderen minimaal 90 gram volkorenproducten (waaronder brood) nodig, 200 gram groente, 200 gram fruit, 15 gram ongezouten noten en enkele porties zuivel. 

Om deze dagelijkse hoeveelheid ook op doordeweekse dagen te behalen, is het GOED vullen van de broodtrommel dus extra belangrijk. Met goed vullen bedoel ik, stop in de broodtrommeltjes producten waar je kind ook echt iets aan heeft. Dus niet omdat het alleen lekker is, maar vooral omdat het voedzaam is en dus goed is voor het lichaam. 

Zelf vind ik het altijd fijn als het naast dat het gezond is, ook gewoon gemakkelijk is. We hebben het tegenwoordig al druk zat. Laat staan dat iedereen de tijd heeft om allerlei mooie creaties van eten te maken. Gewoon terug naar de basics: Gezond en Gemakkelijk! 

Hieronder vind je 3 voorbeelden van gezonde gevulde broodtrommeltjes voor het tien-uurtje:

  1. Stokje Groente en Fruit 
    Prik op een satéprikkertje wat schijfjes komkommer, een mini tomaatje en een paar druifjes. 
  2. Hartige Hap
    Tegenwoordig heb je van die superhandige broodtrommeltjes met vakken erin. Deze zijn echt ideaal wanneer je verschillende producten mee wilt nemen. Je kan dit bijvoorbeeld vullen met een eitje, wat worteltjes en een maiswafel. 
  3. Yoghurt Feest 
    Ook zijn er tegenwoordig van die handige bekers verkrijgbaar met een speciale deksel waar je fruit in kan bewaren. Een ideale oplossing als je het mij vraagt, want je vult gewoon de beker met zo’n 200 ml yoghurt en de deksel met heerlijke stukjes fruit voor in de yoghurt: gezond en gemakkelijk! 

Voor de lunch geef ik mijn kinderen gewoon twee volkoren boterhammen mee met vleeswaren en kaas. Zelf kies ik voor de kaas met minder verzadigde vetten, zoals 20+ of 30+ kaas. Qua vleeswaren kies ik iets wat in ieder geval even in de broodtrommel kan zitten zonder dat het bederft. Dus geen rosbief, fricandeau of filet american. Ook zijn mijn kinderen dol op pindakaas. Wederom: gezond en gemakkelijk! Je moet alleen wel even erop letten dat je de meest gezonde variant kiest. 

Meer inspiratie voor een gezonde broodtrommel vind je onder andere op de website van het voedingscentrum.

Soms kan je ook nog voor een andere uitdaging staan: je vult de broodtrommels met gezonde en gevarieerde producten, maar je kindje eet vrijwel niets hiervan op. Wil jij graag leren wat je dan kan doen? Doe dan mee met de cursus ‘positieve eet opvoeding’. Stuur een mailtje aan info@generatievitaal.nl en ontvang als een van de eerste meer informatie over deze cursus. 

Categories: